20 Mart 2009 Cuma

white russian

Güzel bir kitap ayracım var (yanda görüyorsunuz), Big Lebowski (Joel Coen, 1998) filminden bir kare içeriyor. İngiliz Film Enstitüsü BFI'ın promosyonu. Sabah sabah, aynı resimdeki Jeff Bridges gibi ayraca bakarken, 'White Russian' üzerine yazmak geldi içimden. İnternette dolanırken, ferdican'ın yakın tarihli yazısı çıktı karşıma.
Bu güzel tesadüften de destek alıp, White Russian'ı biraz yakın plana alalım. New York Times'a göre yakınlarda ABD'de yeniden moda olan kokteylin tarihçesi 1950 ve 60'lara uzanıyor. Öncülleri arasında cin, çikolata likörü ve krema karışımından oluşan Alexander yer alıyor. Esas olarak 1970'lerin disko aleminde popüler olmuş. 
Coen kardeşlerin Dude karakterine ilham kaynağı olan yapımcı Jeff Dowd, o yıllarda Seattle'da bir yandan taksi şoförlüğü yapıp, bir yandan 'alemlere dalarken', aralarında White Russian'ın da olduğu değişik kokteylere takılıyormuş.
Peki, Dude'un en sevdiği içecek neden White Russian? Bunun tek nedeni Dowd'un bir zamanlar bu kokteyli tatmış olması mı? NY Times bu soruyu 'vatandaşlara' yöneltmiş:
"Dude ekabir bir adam ve White Russian da ekabir bir içecek. Öyle elinize alıp gidemezsiniz. Bir ritüeli var demiş," Bay Russell.
"Dude adeta ait olduğundan daha üst sınıfa mensup biri. Bu da White Russian olayını açıklıyor," diyecek olmuş Bay Barber.
Jeff Dowd'a göre ise yanıt çok daha basit: "İçimi oldukça rahat. Güzel bir içki. Aslında bardan aldığınız bir likörlü dondurma külahı."
***
Benim White Russian'la tanışmam ise 1990'ların başına dayanıyor. Bugün Köroğlu Caddesi'ndeki Mado'nun yerinde olan adını hatırlayamadığım bardaki barmen arkadaş tanıştırmıştı, Ender Bölükbaşı ve beni bu güzel kokteylle. İkinci White Russian dönemi ise elbette Big Lebowski'ye rastlıyor. O dönemde içkilere eşlik eden ve Kahlua'lara sponsor olan Timur Demirtaş olmuştu. 
***
Tarifine gelince. Gerekli malzemelerimiz:
1 ölçü votka
1 ölçü kahve likörü (eskiden Tekel likörü aynı işi görmediği için ithal Kahlua kullanırdık. Şimdilerde Mey'den Burgaz'a farklı markalar tercih edebilirsiniz. Hatta değişiklik olarak Türk Kahvesi likörü kullanabilir, adına da 'Beyaz Türk' :) diyebilirsiniz)
3/4 ölçü süt
3/4 ölçü krema
Önce votka ve kahve likörünü buz dolu bir bardağa dökün. Ardından süt ve kremayı birlikte çalkaladıktan sonra bu karşımın üzerine ekleyin.
Eğer, kokteylinize süt ve krema eklemeyi tercih etmiyorsanız, votka ve kahve likörünü 'Black Russian' olarak da içebilirsiniz. White Russian'a kola eklerseniz, elde ettiğiniz karışıma Colarado Bulldog adı veriliyor. 

Hiç yorum yok: