6 Mart 2009 Cuma

bloglar arasında

Sık sık değindik, internet çağı yeni bir eleştirinin doğuşuna tanıklık ediyor. Olumlu ve olumsuz yönlerini tatışmaya devam ediyoruz. Fuat Er'in Kafa Ayarı'ndaki yazısından aşağıda söz etmiştik. Geçtiğimiz günlerde de Beyazperde.com Türkçe sinema bloglarıyla ilgili bir değerlendirme ve soruşturmaya yer verdi.
Bu vesileyle biz de Eylül 2008'de (11.9.2009, Taraf) yaptığımız değerlendirmeyi yeniden sunalım:

İnternette Türkçe film eleştirisi son bir yıl içerisinde gözle görülür bir biçimde gelişti. Keyifle okunan ve yeni kapılar açan siteler insanı sevindiriyor. Henüz farketmediğimiz ya da gözden kaçırdıklarımızdan peşinen af dileyerek küçük bir seçki sunuyoruz. Önceliğimiz kurumsal sitelerden çok bloglarda ve yazarlarının isimsiz kalma arzularına saygı gösteriyoruz:

SİYAD: İnternet sayfasını yenileyen ve sürekli güncelleyen Sinema Yazarları Derneği bu alanda öncülüğü üstlenmiş görünüyor. Ancak insan böyle bir sayfadan daha fazla ‘link’ bekliyor. (www.siyad.org)

Sadibey: Yakınlarının “Sadi Bey” diye hitap ettikleri sinemanın emektarı Sadi Çilingir’in hep hayırla anılacak sitesi. Eleştirilerin yanı sıra, sektöre ilişkin önemli veriler içeriyor. Altbaşlıktaki “Kemal’in askerleri” ibaresi sizi korkutmasın, aslında gayet “sivil” görünüyorlar. (www.sadibey.com)

sinema vs.: Sinemanın bütün alanlarını kapsayan bir blog. Tek üzüntümüz yazarının her zaman aynı sıklıkta katkıda bulunmaması (sinerama.blogspot.com) (Ayrıca Zeze Film'den takip edilebilir)

Fantastik Türk sineması: Bu konuyu odak alan blogların sayısı az değil. Meraklıları için belli başlıları analım: Sinematik (sinematik.blogspot.com), Öteki Sinema (http://midnight.blogcu.com) ve merhum Metin Demirhan’dan Fantastik Sinema (www.fantastiksinema.blogspot.com).

Asinema: Haberler ve eleştirel yazıların yanısıra, online izleme seçenekleri de yer alıyor. Belgesele önem verdiğini de belirtelim. (www.asinema.net)

Kafa Ayarı: Filmlerden kitaplara, oradan müziklere uzanan keyfili bir yolculuk. Misafirin Dili köşesini sakın atlamayın. (www.kafaayari.com)

Sinemüslim: Bu kez de “müslüman” vurgulu bir site, üstelik de altbaşlıkta bir “bismillah” yer alıyor. Yine görüntüye aldanmayın, memleketin tuhaf durumuna yorun, içerik sizi şaşırtacak. (sinemuslim.com)

SinePena: Film müzikleri konusuna odaklanan bir site. Bu türden uzmanlaşmalara daha çok ihtiyaç var dedirtiyor. (www.sinepena.com)

Pachydermata: Mayıs’ta yayına başlayan blog kısa sürede gönlümüzü fethetti. (pachydermata.blogspot.com)

Avrupa Sineması: Böyle bir blog için “Dünya Sineması” daha uygun bir başlık diye düşünebilirsiniz, ama ele aldıkları filmleri hemen izlemek isteyeceksiniz. (avrupasinemasi.blogspot.com)

Ters Ninja: Manifestolu kollektif site. Profesyonel ve amatörleri birarada barındırıyor. İlgiyle izliyoruz (www.tersninja.com)

Futbol – Sinema – Bira: Bundan daha iyi bir üçlü olabilir mi? Futbol sevmeyen sinefillerin de kalbine girmeyi başaracak gibi gözüküyor. (http://belestepe.blogspot.com)

Nostaljik Türk Sineması: Çilek’in Dünyası: Sinema sevgisi deyince Yeşilçam’dan söz etmemek olur mu? Popüler sinemaya vefalı ve görsel yönden keyifli bir bakış. (www.cilekindunyasi.blogspot.com)

Son olarak: Anaakım dışında farklı film eleştirilerine yer veren ve ilgiyi hak eden bir dizi site: Sinemablog (www.sinemablog.com), Filmatine (funkster.blogcu.com), Eskiden Beri (www.eskidenberi.com), İşgüzarlar (www.filmseyretmefabrikasi.blogspot.com), Mümkün Mertebe (numanserteli.blogspot.com)

 Not: Giriştede belirttiğim gibi çeşitli nedenlerle burada anamadığım epey site/blog var. Şimdilik ilgiyle izlediğim 'Sinema ve Edebiyat'ı vurgulamakla yetineyim. Linkler sayfanın sağında.

3 yorum:

moroccom dedi ki...

ben de sizin sitenizi ilgiyle takip etmekteyim. takip etmekten öte öğrenmekte ve geliştirmekteyim.

ferdinand dedi ki...

bloguma ve diğer bloglara yer verdiğiniz için teşekkürler, ilk dönem futbol ve ortaya karışık mevzular ağır bastıysa da sinema son zamanlarda daha bir ön planda.
Nisan ayı içinde askere gideceğimden blogu biraz yetim bıraktık ama çok güzel bloglar ve siteler mevcut dediğiniz ve sizin de icra ettiğiniz gibi... ben de takipteyim, haberiniz olsun:)
saygı-sevgi...

Ahmet Gürata dedi ki...

Dergiler kapanıyor, yayınevleri krizde, gazetelerdeki eleştiri tat vermiyor... Ama burada gerçekten bir şeyler oluyor. Yeni, yaratıcı, farklı bir film eleştirisi/kültürü gelişiyor. Sanırım yapmamız gereken karşılıklı etkileşimve diyaloğu biraz daha arttırmak.
Birbirimizin varlığı iyi geliyor...