27 Eylül 2009 Pazar

lahanakafa

"Ich bin ein Kohlkopf" ("Ben bir Lahanakafayım"), 1930. Fotogravür: John Heartfield, Arbeiter Illustrierte Zeitung, cilt 9, sayı 6 (1930), s. 103. Telif hakkı: 1999 Artists Rights Society (ARS), New York / VG Bild-Kunst, Bonn.

John Heartfield'in ünlü posteri, komünistlerin Sosyal Demokrat Parti’ye yönelik bir eleştirisi. Posterin altındaki başlıkta şunlar yazıyor:

Her kim ki burjuva gazetelerini okur, kör ve sağır olur.

İnsanları aptallaştıran sargılara hayır!

Fotoğrafın üzerindeyse, "Ich bin ein Preusse. Kennt ihr meine Farben?" ("Ben bir Prusyalıyım. Renklerimi biliyor musun?") sözlerini içeren milliyetçi Prusya şarkısıyla dalga geçen sözler yer alıyor:

Ben bir lahanakafayım. Yapraklarımı biliyor musun?

Tasadan neredeyse kafayı yiyeceğim,

Ama çenemi tutuyor ve bir kurtarıcı bekliyorum.

Siyah-kırmızı-ve-altın-renkte bir lahanakafa olmak istiyorum!

Ne hiçbir şey duymak, ne hiçbir şey işitmek istiyorum,

Ne de siyasi olaylara karışmak.

Her şeyi alabilirsiniz, üstümdeki gömleği bile,

Ama Kızıl basını asla evime sokmayacağım!

2 yorum:

Soul and Spirit dedi ki...

1930’ lu yıllarda Naziler Avrupa’da giderek güçlenmekteydi. Birçokları, Lebensraum (Yaşam sahası) diye bilinen Nasyonal Sosyalist genişleme politikası ya da Almanya’nın bütün dünyaya dayattığı savaş tehdidini görmezlikten gelmeyi seçiyor ya da bu politikalar karşısında “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” tarzında bir tutum takınıyordu. Alman vatandaşı olan John Heartfield, rejimi sanat yoluyla eleştirmeyi seçmiş birisiydi ve cüretkârlığıyla bugün bile herkesi şaşırtabilen, dikkat çekici bir dizi fotomontaj üretmişti. Brecht’in çağdaşı ve yakın arkadaşı olan John Heartfield’in fotomontaj sanatı, Hitler ve Nazizm’ in yükselişine karşı dünyayı uyarmıştı. Çok yönlü Nazi propagandasına karşı mücadelede Heartfield, Nazi rejiminin gerçek yüzünü gösteriyordu."Burjuva gazetlerini okuyanlar kor ve sagir olur" en sevdigim hicivlerinden biridir..

Ahmet Gürata dedi ki...

Katkı için çok teşekkürler...