7 Aralık 2008 Pazar

okuma önerileri


Bir Levanten Şövalye: Giovanni Scognamillo Kitabı, söyleşi: Emel Armutçu. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2008.
Sözkonusu olan çok sayıda kitap yayınlamış, hele bir de özyaşamöyküsünü kaleme almış biri olunca, 'nehir söyleşi' özel bir hüner istiyor. Giovanni Scognamillo'nun kitaplarının ötesinde yeni boyutlar getirmemekle bilikte, üstadın çalışmalarına keyifli bir giriş niteliği taşıyor Bir Levanten Şövalye. Söyleşiden küçük bir tadımlık:
"- Aslında gayet sinematografik bir yüzünüz var, daha profesyonel olarak oyuncu olabilirmişsiniz. Mesela Mr. Hyde’ı rahatlıkla canlandırabilirdiniz…
- Farkındayım ama… Ah keşke biri bana yaşlı ve özürlü bir Dr. Jekyll ve Mr. Hyde rolünü teklif etse!" (s. 314) 

Ağır film: Üç Maymun
Gökhan Özgün, Taraf'ta derdinin "sinema eleştirisine merdiven dayamak" olmadığını belirterek, Üç Maymun'u (Nuri Bilge Ceylan, 2008) değerlendirmiş. İyi de etmiş:
"Ama bu film ağır. Çok ağır. Yavaş değil. Anlaşılmaz değil. Tam tersine, çok acayip temposuyla, kaldırmak istemeyeceğiniz kadar açık sözlü olmasıyla, ağır. Bir karadelik gibi ağır. Bir bezelye tanesine bir gezegenin ağırlığını sığdırmış gibi ağır. Aşkı, ihaneti, yalanı, ölümü, çaresizliği mükemmel bir hikâyeye sıkıştırmış. Ve bu hikâyeyi daracık bir mekâna sıkıştırmış... Ve bu daracık filmin içine bütün Türkiye’nin ağırlığını sığdırmış gibi ağır. Hakikat gibi ağır." 

Hiç yorum yok: